tosprogstaskforce.dk

Nu er det igen blevet tid til valg. Hele Danmark summer af forventning mens valgdagen nærmere sig. Har du styr på hvordan du stemmer? Og har du besluttet dig for, hvilken kandidat din stemme skal gå til? Læs med i denne artikel, hvis du gerne vil klædes godt på til valgdagen. 

Sådan stemmer du på valgdagen

Hvis du skal aflægge stemme på valgdagen, så skal det gøres personligt. Du vil finde din fysiske valgsedel i postkassens som du skal medbringe til afstemningsstedet. Afstemningsstedet vil foregå et sted i din kommune, hvilket du kan tjekke på borgerservice. Ofte er valgstedet på rådhuset, i en sportshal eller en forsamlingssal. Afstemningsstedet har åbent fra 8-20, hvor du kan komme forbi og sætte dit kryds. Du skal medbringe og aflevere dit valgkort til valglisteføren, som tjekker dit navn og fødselsdag for at se om det stemmer overens med dit valgkort. Nogle valgsteder beder også om at se legitimation, så det er en god ide at medbringe ID.

Brevstemme

Hvis du af en eller anden grund ikke har mulighed for at møde op på valgdagen, så kan du brevstemme. Det kan for eksempel være, hvis du er indlagt på sygehuset, er i ældrepleje eller er på ferie. Før valgdagen skal du forbi et sted, hvor du kan brevstemme for at modtage din stemmeseddel og en kuvert.  Udover stemmesedlen skal du i kuverten også lægge et følgebrev med dit navn, fødselsdato og adresse.

Når du stemmer blankt

Hvis du ikke har lyst til at stemme på noget parti, så har du mulighed for at stemme blankt. Når du stemmer blankt, så registreres det at din stemme er aflagt, men stemmen går ikke til noget parti. Hvis du selv vil engagere dig i den politiske dagsorden, så kan du overveje selv at stille op som folketingskandidat. Læs mere om folketingskandidater og, hvordan du selv kan blive medlem her

Hvis du kommer til at stemme forkert

Det kan jo godt hænde, at du kommer til at sætte det gale kryds, rive sedlen i stykker eller noget helt andet. Hvis du stadig er på valgstedet, så har du mulighed for at få en ny seddel udleveret. Dog kan du ikke bytte sedlen ud, hvis du allerede har puttet en valgseddel i stemmekassen. Afstemning foregår altid anonymt, og derfor er det vigtig at du folder din valgseddel og lægger den ned i stemmekassen uden nogen kan se, hvor du har sat dit kryds.